jak to napisać
lidka: miara kąta rozwartego jest o 74 stopnie większa od miary kąta ostrego. Znajdż miary kątów tego
równoległoboku
18 cze 20:00
razor: 2α + 2β = 360o
α = β +74o
do rozwiązania
18 cze 20:02
Hajtowy:

2α + 2α + 148
o = 360
o
4α = 212
o
α = 53
o
18 cze 20:04
pigor: ..., lub
niech
α=? − miara kąta ostrego równoległoboku, to
z warunków zadania α+74
o − miara jego kąta rozwartego,
a np. własności kątów przyległych:
α+(α+74o)=180o ⇔ 2α= 106
o ⇔
α=53o
więc
odp. kąty ostre równoległoboku mają po
53o,
a rozwarte po 53
o+74
o=
127o . ...
18 cze 20:35
Hajtowy:
pigor
18 cze 20:39
pigor: ... ,

, ależ ja nie oczekuję oklasków (nie lubisz przecież gotowców),
ale − jeśli już − co najwyżej od ...

zainteresowanej rozwiązaniem
lidki
18 cze 20:52
lidka: dzięki
18 cze 23:59