Równania i nierówności logarytmiczne
Iza19: Proszę o pomoc z logarytmami. Mam parę przykładów, które nie wiem jak rozwiązać:
1) 2log(x+2)=0
2) log2(x+2)+log2(x+14)=6
3) logpierwiastekz2 (x+1)+logpierwiastekz2 X=2
4) log5(1−x)=log56 − log5(2−x)
5) log7(x+1) + log7(1+x) = log7x
i nierówności:
6) log5(3−2x) > 2
7) log1/2(x−4) > − 2
8) log1/3(2x−5) > −1
Bardzo proszę o rozwiązanie tych przykładów. Proszę...
7 lis 18:38
alfa:
1) x > −2
log(x+2)2 = log 1
(x+2)2 = 1
x2+4x+3=0
x = −3 lub x = −1
2) x > −2 i x >−14
log2(x+2)(x+14)=log2 32
(x+2)(x+14)−32=0
x = −16,25 lub x = 0,25
7 lis 23:20
alfa:
3) x > 0 i x > −1
log√2 (x+1)+log√2 x = log√2 2
log√2 (x+1)x = log√2 2
x2 + x − 2 = 0
x = −2 lub x = 1
4) x < 1 i x < 2
1−x = 6/(2−x)
x= −1 lub x = 4
5) x > −1 i x > 0
(x+1)(x+1) = x
brak rozwiązań
7 lis 23:28
alfa:
6) x < 3/2
3 − 2x > 25
x < − 11 i x < 3/2 => x < −11
7) x > 4
x − 4 < 4
x < 8 i x > 4 => 4 < x < 8
8) x > 5/2
2x − 5 < 3
x < 4 i x > 5/2 => 5/2 < x < 4
7 lis 23:32
godzio187: a może mi ktoś powiedzieć czy logarytmy są na maturze bo coś się zmieniało i nie wiem
7 lis 23:44
AROB: Na maturze podstawowej, to jedynie definicja z założeniami i podstawowe własności
logarytmów.
A na rozszerzonej dochodzą proste równania i nierówności logarytmiczne.
7 lis 23:46
godzio187: aha, bo my nie przerabialiśmy wogule a z tego co słysze to 1 kl teraz to mają i musze sie pana
dopytać
7 lis 23:50
Iza19: Wielkie wielkie dzięki
8 lis 09:54
BigMama: Przepraszam, ale tam w drugim sie Tobie alfa, błąd wkradł, gdyż 2
6 to 64 .

Taki tam mały błądzik.
Pozdrawiam !
5 lut 19:40