| 1 + 2 + ... +n | n | |||
an= | − | |||
| n + 2 | 2 |
| 1+n | ||
Licznik = | *n | |
| 2 |
| 1+n | ||
Ta suma to : | *n | |
| 2 |
| n + n2 | n | ||
− | i tu mam sprowadzić do wspólnego mianownika i obliczyć granicę? | ||
| 2 | 2 |
| n + n2 | n3 + 3n2 + n | |||
czy: | * n + 2 = | |||
| 2 | 2 |
| 1+n | ||
1+2+3 + ... + n = | *n | |
| 2 |
| n(n+1) | n | n(n+1) | n(n+2) | |||||
an = | − | = | − | = | ||||
| 2(n+2) | 2 | 2(n+2) | 2(n+2) |
| n2+n−n2−2n | −n | |||
= | ||||
| 2(n+2) | 2n+4 |
i teraz dopiero granicę liczyć?
| 1 | ||
wyszło mi − | ||
| 2 |
Ciag podany w liczniku jest skończony i ma dokładnie n wyrazów.
Natomiast ciąg an jest rzeczywiście nieskończony