Kombinatoryka
abc: Do miasta, w którym jest 5 hoteli przyjechało 3 turystów. Na ile sposobów można rozlokować tych
turystów jeśli:
a)każdy z nich znajdzie sie w dowolnym miejscu
b)każdy z nich znajdzie się w innym hotelu
c)turyści zajmą dokładnie 2 hotele.
Czy dobrze to zrobiłam? Nie zbyt dobrze czuje się w tych zadaniach.
a) wariacja z powtórzeniami k=3, n=5, czli 125
b) wariacja bez powtórzeń, k=3, n=5, czyli 60
c)Kombinacja 1−elementowa ze zbioru 5−elementowego * Kombinacja 1−elementowa ze zbioru
5−elementowego, czyli 50
18 cze 17:29
PW: | | | |
c) Wybieramy 2 spośród 5 hoteli − można to zrobić na | = 10 sposobów. |
| | |
Spośród 3 turystów wybieramy jednego, który zamieszka samotnie (pozostali dwaj będą mieszkać w
innym hotelu). Można to zrobić na 3 sposoby.
Mając wybrane dwa hotele i jednego samotnego turystę możemy dokonać 2 przyporządkowania:
samotny do jednego z hoteli, dwójka turystów do drugiego lub odwrotnie. Wszystkich możliwych
sposobów zameldowania jest więc 2•3•10 = 60.
18 cze 18:20
Mila:
Albo
c)
po wyborze 2 hoteli możemy 3 turystów rozmieścic w dwóch wybranych hotelach na (2
3−2) sposoby
18 cze 18:35