wetory
ggg: Dane są punkty A=(−4;7), B=(6;−8) Wyznacz współrzędne punktu P, który dzieli odcinek AB w
stosunku 2:3.
PS. Wiem, że to zadanie było już na forum, ale mimo tego, wciąż nie mogę go zrobić... Proszę o
zrobienie do końca, abym mogła je przeanalizować i zrozumieć. Byłabym bardzo wdzięczna. Meczę
się i męczę...
18 cze 16:31
J:
| | 2 | | 3 | |
Skorzystaj z faktu,że wektor AP = |
| *AB lub AP = |
| *AB |
| | 5 | | 5 | |
18 cze 16:55
mango:
| | 2 | | xA+k*xB | | yA+k*yB | |
k= |
| xP= |
| , yP= |
| |
| | 3 | | 1+k | | 1+k | |
18 cze 20:45
pigor: , no właśnie z gotowego wzoru jak powyżej − wyprowadzenie
ogólne analogiczne jak moje rozwiązanie , czyli np.takie.:
| | AP→ | | 2 | |
niechP=(x,y)=?, to |
| = |
| ⇔ 3AP→=2PB→ ⇔ |
| | PB→ | | 3 | |
⇔ 3[x+4,y−7]= 2[6−x,−8−y] ⇔ [3x+12,3y−21]= [12−2x,−16−2y] ⇔
⇔ 3x+12=12−2x i 3y−21=−16−2y ⇔ 5x=0 i 5y=5 ⇒
(x,y)=(0,1)=P .
18 cze 21:07
Ggg: a skąd się wzięło to 2/5 ?
19 cze 00:22
Ggg: Dziękuję wam bardzo za pomoc! Gdzieś robiłam błąd, ale teraz już zrobiłam sama

dzięki
jeszcze raz
19 cze 00:26