Algebra liniowa, bazy
adamo: Wyznaczyć współrzędne wektora v w podanej bazie B` pewnej przestrzeni liniowej mając dane jego
współrzędne w bazie B.
[1,1,−2], B = {x,x+1,x2+1} , B` = {1,1+x2,x+x2}
No to ja robię tak że
v = 1*(x)+1(x+1)−2(x2+1) = −2x2 +2x−1
Wektory z bazy B` = B
1'= x
1'+(x2)'= x+1; −> x+(x2)' = x+1− > (x2)' = 1
x'+(x2)' = x2+1 −> x` +1 = x2 +1−> x' = x2
i na koniec podstawiam
v = −2(1) + 2x2 −x −= 2x2 −x −2 − i mi wychodzi na koniec [2,−1,2] a w odpowiedzi jest
[3,−4,2] .
Pomocy jak to robić poprawnie
18 cze 16:00
flr: Hej,
stara baza = { x, x+1, x2 + 1 } lub równoważnie { (0,1,0), (1,1,0), (1,0,1) }
nowa baza = { 1, 1+x2, x+x2 } lub równoważnie { (1,0,0), (1,0,1), (0,1,1) }
wektor w starej bazie to [1,1,−2], niech wektor w nowej bazie ma współrzędne [α1,α2,α3], więc:
wg starej bazy [1,1,−2] = 1*(0,1,0) + 1*(1,1,0) − 2*(1,0,1) , czyli:
1*(0,1,0) + 1*(1,1,0) − 2*(1,0,1) = α1*(1,0,0) + α2*(1,0,1) + α3*(0,1,1)
α1 + α2 = −1
α2 + α3 = −2
α3 = 2
Z tego wynika, że α1 = 3, α2 = −4, α3 = 2, zatem v w nowej bazie = [3,−4,2]
18 cze 17:00