pole obszaru
Martyna: Witam
Mam takie dane : y= x
3 x=−2 x=1
Narysowałam to i wiem ze pkt przecięcia to o −2 i 1
tylko nie wiem co dalej
18 cze 15:25
J: Ja też nie mam pojęcia .
18 cze 15:26
jakubs:

y=x
3
Jakie punkty przecięcia ?
18 cze 15:27
Martyna: no bo jest jeszcze x= −2 i x=1 myślałam ze to te punkty
18 cze 15:30
J: Przepisz porządnie treść zadania.
18 cze 15:30
Martyna: Oblicz pole obszaru ograniczonego: y= x3 x= −2 x=1
18 cze 15:37
J: No to inna rozmowa ... szukasz punktów przecięcia i liczysz całkę oznaczoną z y = 3 w granicach
całkowania <− 2 , 1>
18 cze 15:49
Martyna: no to chyba za tępa jestem bo nie wiem jak szukac pkt przecięcia...
18 cze 16:02
J: Nie musisz... pospieszyłem się z tymi punktami .... tutaj masz już wyznaczone granice
całkowania
Obliczasz całkę oznaczoną: ∫ x3dx w granicach całkowania od − 2 do 1
18 cze 16:06
Martyna: no tak myślalam

∫ od −2 do 1 3x
2 tak?
18 cze 16:11
J: To jest pochodna ... a masz policzyć całkę.
18 cze 16:13
Martyna: no tak x
4/4 dziękuję za cierpliwość
18 cze 16:17
Martyna: − 15/4 mi wyszło mam nadzieję że dobrze
18 cze 16:18
J: OK.
18 cze 16:19
Vizer: Tia ... ujemne pole obszaru.
18 cze 16:34
Martyna: no tak wychodzi
18 cze 16:38
Martyna: J dobrze to jest prawda?
18 cze 16:55
J: Nie dokońca musimy policzyć jeszcze raz ...

P
1 = − ∫ x
3dx w gracicach: <−2,0>
P
2 = ∫ x
3dx w granicach : <0,1>
i P = P
1 +P−2
18 cze 16:58
Martyna: no tak 0 jest pkt przecięcia z y=x3 a potem mam to chyba odjąć? czy dodać te 2 całki?
18 cze 17:02
J:
| | 1 | | 15 | |
P1 = 4 , P2 = |
| i P = |
| |
| | 4 | | 4 | |
18 cze 17:02
J:
| | x4 | |
P1 = − [ |
| ]o = − [ 0 − 4 ] = − (−4) = 4 |
| | 4 | |
18 cze 17:05
J:
Krzywa y = x3 w przedziale <−2,0> leży pod osią OX ,stąd minus przed całką.
18 cze 17:06
Martyna: a mi wyszło −4
| | x4 | | 04 | | −24 | |
∫od −2 do 0 |
| dx = |
| − |
| = 0−4= −4 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
18 cze 17:08
J: | | 1 | | 17 | |
No i oczywiście : P = 4 + |
| = |
| ...  |
| | 4 | | 4 | |
18 cze 17:09
Martyna: aha
18 cze 17:09
Martyna: | | 1 | | 15 | | 30 | |
rozpisałam to tak: ∫od −2 do 0 − ∫od 0 do 1 + ∫od − 2 do 1 = 4 − |
| + |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
18 cze 17:20
J: Nie ... popatrz na post: 16:58
18 cze 17:24
Martyna: | | 1 | |
no ja rozumiem że p1= 4 p2 = |
| i mam to tylko dodać i jest koniec? |
| | 4 | |
18 cze 17:29
J: Tak.
18 cze 17:31