fizyka
Tomcio: Mam takie ciekawe zadanko
Wyznaczyć wzory na prędkość i drogę w zależności od czasu dla podanego przyspieszenia
a=x2+2x+1 dla t=0 v=5 s=10.
Jakieś pomysły ?
18 cze 15:04
Hajtowy:
s=vt
18 cze 15:12
Tomcio: a co z tym przyspieszeniem ?
18 cze 15:35
Tomcio: sprawa wygląda tak , jestem w 3klasie technikum ,chce zrozumiec fizyke / matematyke , czy moze
mnie ktoś nakierowac z tym zadaniem ?
18 cze 15:42
daras: | | dv | |
przyspieszenie to a = |
| więc trzeba pocałkować |
| | dt | |
v(t) = ∫(x
2+2x+1)dx =...
a potem podstawić warunki początkowe i..
jeszcze raz pocałkowac:
s(t) = ∫v(t)dt =..
18 cze 16:20
18 cze 16:21
Tomcio: ale ja nie znam całek ..... bez całek tego nie można policzyc ?
18 cze 16:43
Tomcio:
18 cze 17:34
Tomcio: Czy ktoś mi pomoże ?
18 cze 18:30
daras: nie da rady
18 cze 19:34
daras: pytanie zasadnicze: czy x jest funkcją czasu ?
18 cze 19:57
Tomcio: nie mam pojęcia .....
18 cze 20:10