całka
Diabełek: | | 2x+1 | |
Mam taką całkę ∫ |
| dx |
| | x2+x+5 | |
x
2+x+5=t / * d/dx
(2x + 1)dx = dt
| | dt | |
∫ |
| = ∫ t−1 dt i dalej wychodzi mi 0 co źle robię? |
| | t | |
18 cze 14:00
J:
| | 2x+1 | |
= lnI |
| I + C ( zauważ,że licznik jest pochodną mianownika) |
| | x2 + x + 5 | |
18 cze 14:02
J: Oczywiście .... = lnIx2 + x + 5I + C .... przepraszam.
18 cze 14:04
J:
| | dt | |
W Twojej metodzie jest też dobrze ... ∫ |
| = lnItI + C |
| | t | |
18 cze 14:08
anulaa: wzór na ∫xndx stosuje się dla n≠−1
18 cze 14:44
J: Tak ... dla n ≠ − 1
18 cze 14:47