wuład współrzędnych
Misiek: Dane są równania prostych zawierających dwa boki równoległoboku 8x + 3y + 1 = 0 i 2x + y −1 = 0
oraz równanie prostej 3x + 2y + 3 = 0 zawierającej jego przekątną. Oblicz współrzędne
wierzchołków tego równoległoboku.
Mam problem z wyznaczeniem czwartego wierzchołka, próbowałem ze wzoru na odległość odcinka w
układzie współrzędnych, ale równanie nie dało się rozwiązać.
Oto trzy pierwsze wierzchołki −2,5 . 5,−9 . 1,−3
Z góry dzięki za pomoc.
18 cze 12:26
J:
Piszesz równania prostych równoległych do boków, przechodzących przez wierzchołki B i C i punkt
ich przecięcia to wierzchołek D
18 cze 12:35
Hajtowy:

A=(−2;5)
B=(1;−3)
C=(?;?)
D=(5;−9)
Znajdź równania prostych zawierających pozostałe dwa boki i przetnij te dwie proste.
Jeden bok leży na prostej równoległej i przechodzącej przez punkt B=(1,−3)
Drugi bok leży na prostej równoległej i przechodzącej przez punkt D=(5,−9).
18 cze 12:42