| 8x − x2 − x − 6 | ||
∫ | ||
| 4 |
ale jakoś tak dziwnie mi się wydawało
pamiętaj o 'dx' przy całce
| 8x − x2 | x+6 | |||
= ∫ | dx − ∫ | dx = ... ( w granicach całkowania <1,6> ) | ||
| 4 | 4 |
| 8x−x2 | 8x | x2 | ||||
∫ | dx= | − | dx | |||
| 4 | 4 | 4 |
| 1 | ||
∫2x− | x2 | |
| 4 |
| 1 | x3 | |||
x2 − | * | |||
| 4 | 3 |
| 860 | ||
Wynik wyszedł mi | . Mógłby ktoś sprawdzić? | |
| 96 |
| 1 | ||
y=2x− | x2 | |
| 4 |
| x | 6 | |||
y= | + | |||
| 4 | 4 |
| 1 | x | 6 | ||||
1∫6(2x− | x2− | − | )dx= | |||
| 4 | 4 | 4 |
| 1 | 7x | 3 | 1 | 7 | 3 | |||||||
=1∫6(− | x2+ | − | )dx=[− | x3+ | x2− | x]16= | ||||||
| 4 | 4 | 2 | 12 | 8 | 2 |
| 1 | 7 | 3 | 1 | 7 | 3 | 125 | ||||||||
=− | *216+ | *36− | *6+ | − | + | = | ||||||||
| 12 | 8 | 2 | 12 | 8 | 2 | 24 |