Oblicz całkę podwójną
filmorf:

Oblicz całke podwójna
∫∫(1+x−y)dxdy pole jest ograniczone trójkątem o wierzchołkach A(−4,0); B(0,2); C(2,0)
prosta AB: prosta AC prosta BC
4a=2 a=−1
a=
12 y=2−x
y=
12x+2
więc rozbijam to na dwa obszary
∫dx ∫(1+x−y)dy x<−4,0> y<0,
12x+2>
+
∫dx ∫(1+x−y)dy x<0,2> y<0;2−x>
No i po obliczeniach (kilkukrotnych) wychodzi mi w pierwszej −4, a w drugiej 2, czyli po
zsumowaniu −2, natomiast w odpowiedziach jest 2.
Ktoś mi jest w stanie wyjaśnić czemu tak?
18 cze 11:56
wredulus_pospolitus:
pokaż obliczenia
18 cze 12:01
filmorf: ∫(1+x−y)dy = y+xy−12y2+c
<0;12x+2>
(12x+2)+x(12x+2)−12(14x2+4+2x)=12x+2+12x2+2x−18x2−2−x =
32x+38x2
∫(32x+38x2)dx=34x2+18x3+c
<−4,0>
0−[12−8]=−4
∫(1+x−y)dy = y+xy−12y2+c
<0,2−x>
2−x+x(2−x)−12(4−4x+x2)=2−x+2x−x2−2+2x−12x2=3x−32x2
∫(3x−32x2) dx=32x2−12x3
<0;2>
6−4−[0]=2
18 cze 12:49
filmorf: dobra już widzę swój błąd, zapomniałem o dolnych (zero) granicach całkowania
18 cze 12:59
filmorf: albo nie, chyba dobrze to jest, niech ktoś miły to jeszcze sprawdzi bo już się gubię
18 cze 13:07
aniołek: up
18 cze 16:17
Mila:
sprawdzam.
18 cze 17:00
Mila:
Mam takie wyniki, jak Twoje. zastanawiam się dlaczego masz inny wynik w odpowiedzi, czy dobrze
przepisałeś przyklad?
18 cze 17:15
filmorf: Dobrze przepisałem.
Może skoro pierwsza całka wyszła ujemna to jej się nie powinno brać pod uwagę, albo z końcowego
wyniku obliczyć wartość bezwzględną.
18 cze 18:53