Oblicz prawdopodobieństwo
john2: Witam. Proszę o sprawdzenie zadania z prawdopodobieństwa.
Dwóch rewolwerowców strzela raz jednocześnie w bandytę. Niech A oznacza trafienie bandyty przez
pierwszego rewolwerowca, zaś B − trafienie bandyty przez drugiego rewolwerowca. Zdarzenia te
są niezależne. Prawdopodobieństwo trafienia pierwszego rewolwerowca wynosi 0,2, natomiast
drugiego 0,3.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
a) bandyta zostaje postrzelony raz
b) bandyta zostaje postrzelony raz lub dwa razy
a) Liczę P(A∪B), czyli trafia rewolwerowiec 1 lub drugi:
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B) = 0,2 + 0,3 − 0,2 * 0,3 = 0,44
b) Liczę P[(A∪B)∪(A∩B)], czyli szansa, że trafi jeden albo drugi lub jeden i drugi:
P[(A∪B)∪(A∩B)] = P(A∪B) + P(A∩B) − P[(A∪B)∩(A∩B)] = 0,44 + 0,06 − 0 = 0,5
Zadanie wymyśliłem, więc może być bez sensu.
18 cze 10:21
Mila:

a) A − cel trafiony raz
P(A)=0,2*0,7+0,8*0,3=0,14+0,24=0,38
b)B− cel trafiny raz lub dwa razy
B'− cel nie zostaje trafiny ani raz
P(B')=0,8*0,7=0,56
P(B)=1−0,56=0,44
18 cze 16:31
john2: Dziękuję bardzo.
18 cze 17:35
Mila:
18 cze 17:53