zadfanie
środamat: Napisz równanie stycznej do okręgu o równaniu: (x+2)
2+(y−3)
2=4 i przechodzącej przez punkt
A=(−2,1).
18 cze 09:15
J:
1) Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez środek okręgu i punkt A
2) Napisz równanie prostej do niej prostopadłej przechodzącej przez punkt A
18 cze 09:22
5-latek: Wyznacz z tej postaci srodek okregu (wlasciwie odczytaj
napisz rownanie prostej przchodzacej przez srodek S okregu i punkt A
Napisz rownanie prostej prostopadlej do prostej przechodzacej przz punkt S i punkt A
18 cze 09:23
5-latek: Witaj
18 cze 09:25
J: Cześć
18 cze 09:25
5-latek: Wiesz, dalej mecze ta geometrie .
jeszce mam troche czasu dopoki nie pojade do pracy
18 cze 09:27
J: Własnie widzę ... i podziwiam , jak masz cierpliwość do czegoś takiego.
18 cze 09:30
5-latek: Cwicze przez to pamiec (troche szwankuje
18 cze 09:32
J:
No niestety, ale podana metoda nie prowadzi do sukcesu ....
trzeba zauważyć,że prosta SA ma równanie: x = − 2 , zatem szukana styczna ma równanie y = 1
18 cze 09:36
J:
No niestety, ale podana metoda nie prowadzi do sukcesu ....
trzeba zauważyć,że prosta SA ma równanie: x = − 2 , zatem szukana styczna ma równanie y = 1
18 cze 09:36
5-latek:

Ale
J to jest podana ogolna metoda . Obliczenia ma sobie wykonac sam/a
Przeciez moze tez wykonac do tego rysunek Lepiej jest wrzucic do rozwiazania
18 cze 09:43
J:
| | 2 | |
Wyjdzie współczynnik kierunkowy : |
| ... i "zagwózdka" ..  |
| | 0 | |
18 cze 09:46
5-latek: No to
Pamietaj cholero nie dziel przez 0 
A teraz powaznie . Przeciez takie rzeczy tlumacza w szkole . To nie powinno byc problemu
18 cze 09:48