izometria
5-latek:

1.OP=OP
1 i OQ=OQ
1 z alozenia i konstrukcji
2.OP+PQ=OQ
3.OP
1+PQ=OQ
1
4.OP
1+P
1Q
1= OQ
1 lub
OQ
1+Q
1P
1= OP
1
W 1 przypadku punkt P
1 lezy miedzy punktami Oi Q
1
W drugim przypadku Q
1 lezy miedzy O i P
1
W 1 przypadku
5. P
1Q
1=PQ z rownosci 4 i 3
W drugim przypadku
6. PQ+P
1Q
1=0 co jest niemozliwe
O ile pierszy przypadek rozumiem bo jesli te dwa rownania maja byc rowne to P
1 Q
1 musi
rownac sie PQ
natomiast 2 pzypadek juz nie bardzo dlaczego PQ+P
1Q
1 =0
czy to wynika z tego ze ?
OQ
1+P
1Q
1= OP
1
OP
1+PQ= OQ
1 i teraz po dodaniu stronami wyjdzie
OQ
1+OP−1+P
1Q
1+PQ=OP
1OQ
1
Teraz P
1Q
1+PQ=0 ?
Udowadniam ze przeksztalcenie okreslone w ten sposob
Punktowi O przyporzadkujemy punkt O .Kazdemu punktowi P nie rowna sie O polprostej a
1 − punkt
P
1 polprostej b
1 taki ze OP
1=OP jest izometria .
18 cze 08:57
5-latek: Bo chyba nie chodzi tu o to ze w drugim przypadku punkt P1 pokryje z sie punktem Q1 i wtedy
odleglosc miedzy nimi =0
18 cze 09:10
wredulus_pospolitus:
punkt 3. −−− to nie jest prawda
18 cze 11:13
wredulus_pospolitus:
ten wektor otrzymujesz z sumy wektorów OP
1 i PQ
18 cze 11:15
wredulus_pospolitus:
czy tu 'jedziesz' na długościach

nawet jeśli to ta równość pokazuje, że ΔOQQ
1 i ΔOPP
1 są to trójkąty równoboczne
18 cze 11:17
5-latek: Witaj Artur

Przepraszam ze nie odpisywalem bo musialem wyjechac .
Ale ta rownosc 3 wynika z rownosci 2 i 1
tak chodzi o odleglosc tych obrazow (czyli dlugosc
Wiec jesli tu spojrzysz jeszce to podpowiedz mi czy ta wiadomosc o trojkatach rownobocznych
przyda sie do takiego zadania z tego paragrafu
Wykazac ze w izometrii wnetrze trojkata przeksztalca sie na wnetrze odpowiedniego trojkata
Wnetrze trojkata to wiadono (bez lamanej ABC
Wroce wieczoren z pracy to zobacze . dzieki
18 cze 12:39
5-latek: JUtro jest Swieto to poczytam sobie w spokoju .Obrazy niektorych figur w izometrii ( obraz
odcinka , polprostej prostej ,kąta wypuklego i wkleslego , okregu)
takze o figurach przystajacych
18 cze 12:44
wredulus_pospolitus:
ach ... tam jest
OQ
1 ... a ja widziełem
QQ
1
18 cze 12:45
5-latek: Wiesz na drugi raz nie bede pisal podobnych liter . Bede np pisal PX (moglo zmylic−przepraszam

A o tym trojkacie rownobocznym ?
18 cze 12:48
5-latek: Mam jeszce prosbe . Moze Ty to mi wytlumaczysz
Mam takie zadanie . Figura skladasie z 5 punktow A B C D E . Okreslamy przeksztalcenie
geometryczne T tak T(A)=B , T(B)=C T(C)=A T(E)=D T(B)=E Uzasadnij z e przeksztalcenie T
jest odwracalne .
18 cze 12:56
5-latek: wedlug mnie nie jest bo np B jest w tym przeksztalceniu obrazem punktu A wiec jesli ma byc
odwracalne to A bedzie obrazem punktu B a obraze punktu B jest punkt C i E (Nie wiem vczy
dobrze mysle
18 cze 13:04
wredulus_pospolitus:
źle .... odwracalne przekształcenie jest to takie że z wyniku można dojść do danych
poczatkowych, więc:
T−1(B)=A
T−1(C)=B
T−1(A)=C
T−1(D)=E
T−1(E)=D
druga sprawa −−− kiedy istnieje funkcja odwrotna (odwzorowanie odwrotne do funkcji) ? Gdy
funkcja jest różnowartościowa i 'na' ... zaimplementuj te warunki do Twojego zbioru (w końcu
funkcja to nic innego jak zbiór nieskończonej liczby punktów) i masz 'różnowartościowość' i
'na' w tym zbiorze, więc istnieje przekształcenie odwrotne
18 cze 13:12
5-latek: Autor podaje tak. . Przeksztalcenie T' figury F na F' nazwiemy jednoznacznie odwracalnym lub
krotko odwracalnym jezeli do kazdego punktu P' figury F' mozna wskazac jeden i tylko jeden
punkt P figury F ktorego obrazem w przeksztalceniu T jest punkt P' .
18 cze 13:15
wredulus_pospolitus:
mało tego ... de facto zrobienie 5razy przekształcenia T, jest de facto przekształceniem
odwortnym
w końcu:
'0' 1 2 3 4 5
T(A) = B −> T(B) = C −> T(C) = A −> T(A) = B −> T(B) = C −> T(C) = A
T(B) = C −> T(C) = A −> T(A) = B −> T(B) = C −> T(C) = A −> T(A) = B
T(C) = A −> T(A) = B −> T(B) = C −> T(C) = A −> T(A) = B −> T(B) = C
T(E) = D −> T(D) = E −> T(E) = D −> T(D) = E −> T(E) = D −> T(D) = E
T(D) = E −> T(E) = D −> T(D) = E −> T(E) = D −> T(D) = E −> T(E) = D
18 cze 13:16
5-latek:

Powiedzmy ze jst taka figura .
Mozesz to zobrazowac na tym rysunku (jesli sie da .
Ja juz ciezko mysle i niektore rzeczy muszse kilka razy przemyslec
BYc moze ze autor juzzaklada w tym momencie ze pojecie funkcji odwortnej powinno byc znane
(jest to ksiazka do klasy 1 technikum (1970r
18 cze 13:26
5-latek: Teraz po Twoim rozpisaniu to stalo sie jasne .
dziekuje CI bardzo . Zaraz to sobie zapiszse i wydrukuje
18 cze 13:29