matematykaszkolna.pl
izometria 5-latek: rysunek1.OP=OP1 i OQ=OQ1 z alozenia i konstrukcji 2.OP+PQ=OQ 3.OP1+PQ=OQ1 4.OP1+P1Q1= OQ1 lub OQ1+Q1P1= OP1 W 1 przypadku punkt P1 lezy miedzy punktami Oi Q1 W drugim przypadku Q1 lezy miedzy O i P1 W 1 przypadku 5. P1Q1=PQ z rownosci 4 i 3 W drugim przypadku 6. PQ+P1Q1=0 co jest niemozliwe O ile pierszy przypadek rozumiem bo jesli te dwa rownania maja byc rowne to P1 Q1 musi rownac sie PQ natomiast 2 pzypadek juz nie bardzo dlaczego PQ+P1Q1 =0 czy to wynika z tego ze ? OQ1+P1Q1= OP1 OP1+PQ= OQ1 i teraz po dodaniu stronami wyjdzie OQ1+OP−1+P1Q1+PQ=OP1OQ1 Teraz P1Q1+PQ=0 ? Udowadniam ze przeksztalcenie okreslone w ten sposob Punktowi O przyporzadkujemy punkt O .Kazdemu punktowi P nie rowna sie O polprostej a1 − punkt P1 polprostej b1 taki ze OP1=OP jest izometria .
18 cze 08:57
5-latek: Bo chyba nie chodzi tu o to ze w drugim przypadku punkt P1 pokryje z sie punktem Q1 i wtedy odleglosc miedzy nimi =0
18 cze 09:10
wredulus_pospolitus: punkt 3. −−− to nie jest prawda
18 cze 11:13
wredulus_pospolitus: rysunek ten wektor otrzymujesz z sumy wektorów OP1 i PQ
18 cze 11:15
wredulus_pospolitus: czy tu 'jedziesz' na długościach nawet jeśli to ta równość pokazuje, że ΔOQQ1 i ΔOPP1 są to trójkąty równoboczne
18 cze 11:17
5-latek: Witaj Arturemotka Przepraszam ze nie odpisywalem bo musialem wyjechac . Ale ta rownosc 3 wynika z rownosci 2 i 1 tak chodzi o odleglosc tych obrazow (czyli dlugosc Wiec jesli tu spojrzysz jeszce to podpowiedz mi czy ta wiadomosc o trojkatach rownobocznych przyda sie do takiego zadania z tego paragrafu Wykazac ze w izometrii wnetrze trojkata przeksztalca sie na wnetrze odpowiedniego trojkata Wnetrze trojkata to wiadono (bez lamanej ABC Wroce wieczoren z pracy to zobacze . dzieki
18 cze 12:39
5-latek: JUtro jest Swieto to poczytam sobie w spokoju .Obrazy niektorych figur w izometrii ( obraz odcinka , polprostej prostej ,kąta wypuklego i wkleslego , okregu) takze o figurach przystajacych
18 cze 12:44
wredulus_pospolitus: ach ... tam jest OQ1 ... a ja widziełem QQ1 emotka
18 cze 12:45
5-latek: Wiesz na drugi raz nie bede pisal podobnych liter . Bede np pisal PX (moglo zmylic−przepraszam emotka A o tym trojkacie rownobocznym ?
18 cze 12:48
5-latek: Mam jeszce prosbe . Moze Ty to mi wytlumaczysz Mam takie zadanie . Figura skladasie z 5 punktow A B C D E . Okreslamy przeksztalcenie geometryczne T tak T(A)=B , T(B)=C T(C)=A T(E)=D T(B)=E Uzasadnij z e przeksztalcenie T jest odwracalne .
18 cze 12:56
5-latek: wedlug mnie nie jest bo np B jest w tym przeksztalceniu obrazem punktu A wiec jesli ma byc odwracalne to A bedzie obrazem punktu B a obraze punktu B jest punkt C i E (Nie wiem vczy dobrze mysle
18 cze 13:04
wredulus_pospolitus: źle .... odwracalne przekształcenie jest to takie że z wyniku można dojść do danych poczatkowych, więc: T−1(B)=A T−1(C)=B T−1(A)=C T−1(D)=E T−1(E)=D druga sprawa −−− kiedy istnieje funkcja odwrotna (odwzorowanie odwrotne do funkcji) ? Gdy funkcja jest różnowartościowa i 'na' ... zaimplementuj te warunki do Twojego zbioru (w końcu funkcja to nic innego jak zbiór nieskończonej liczby punktów) i masz 'różnowartościowość' i 'na' w tym zbiorze, więc istnieje przekształcenie odwrotne
18 cze 13:12
5-latek: Autor podaje tak. . Przeksztalcenie T' figury F na F' nazwiemy jednoznacznie odwracalnym lub krotko odwracalnym jezeli do kazdego punktu P' figury F' mozna wskazac jeden i tylko jeden punkt P figury F ktorego obrazem w przeksztalceniu T jest punkt P' .
18 cze 13:15
wredulus_pospolitus: mało tego ... de facto zrobienie 5razy przekształcenia T, jest de facto przekształceniem odwortnym w końcu: '0' 1 2 3 4 5 T(A) = B −> T(B) = C −> T(C) = A −> T(A) = B −> T(B) = C −> T(C) = A T(B) = C −> T(C) = A −> T(A) = B −> T(B) = C −> T(C) = A −> T(A) = B T(C) = A −> T(A) = B −> T(B) = C −> T(C) = A −> T(A) = B −> T(B) = C T(E) = D −> T(D) = E −> T(E) = D −> T(D) = E −> T(E) = D −> T(D) = E T(D) = E −> T(E) = D −> T(D) = E −> T(E) = D −> T(D) = E −> T(E) = D
18 cze 13:16
5-latek: rysunekPowiedzmy ze jst taka figura . Mozesz to zobrazowac na tym rysunku (jesli sie da . Ja juz ciezko mysle i niektore rzeczy muszse kilka razy przemyslec BYc moze ze autor juzzaklada w tym momencie ze pojecie funkcji odwortnej powinno byc znane (jest to ksiazka do klasy 1 technikum (1970r
18 cze 13:26
5-latek: Teraz po Twoim rozpisaniu to stalo sie jasne . dziekuje CI bardzo . Zaraz to sobie zapiszse i wydrukuje emotka
18 cze 13:29