optymalizacyjne
oski: Jakie wymiary powinien mieć prostokąt o obwodzie 40 aby jego pole było możliwie największe.
Wyznacz to pole
W ogóle nie orientuje jak mam rozwiązywać zadania tego typu czy mógłby kto to w maire
możliwości prosto i łopatologicznie rozwiązać.
17 cze 22:00
bezendu:
a+b=20
a=20−b
P=ab
P=b(20−b)
Teraz już tylko formalność chyba.
17 cze 22:01
oski: Nie stety ale chyba jeszcze jestem za ciemny i nie wiem co dalej mam zrobić
17 cze 22:03
sushi_ gg6397228:
policz wierzchołek paraboli
17 cze 22:05
ICSP: To może ja zadam jakieś sensowniejsze pytanie :
1. Co to jest a ?
2. Co to jest b ?
3. Czy są jakieś ograniczenia dla nich ?
17 cze 22:09
oski: A b boki tak są w sumie nie mogą przekroczyć 20
17 cze 22:13
pigor: ...lub z nierówności między średnimi g ≤ a
i z warunków zadania 2(a+b)=40, czyli a+b=20 ⇒
⇒ P
p= ab
14(a+b)
2=
14*20
2= 100, przy czym równość, czyli pole
największe
Pnajw.=ab=100 ⇔ a=b i a
2=10
2 ⇒
a=10=b. ...
17 cze 22:15
oski: A dobra dobra już łapie
17 cze 22:21