problem
zawodus: Mam problem

Może wiecie jak udowodnić, na papierze (na poziomie liceum i bez komputera) taką nierówność
√n+
√n+1+
√n+2+
√n+3 ≥
√16n+17 dla wszystkich n={0,1,2,...}
17 cze 21:40
sushi_ gg6397228:
moze trzeba ze dwa razy podniesc do kwadratu, przerzuc jeden pierwiadtek na prawa strone
17 cze 22:02
PW: Zastosować wzór
(a+b+c+d)
2 = a
2+b
2+c
2+d
2 + 2ab+2ac+2ad+2bc+2bd+2cd
i szacowania poszczególnych składników, np.
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
2ab = 2√n√n+1 > 2(n+ |
| ) (bo n(n+1) > (n+ |
| )2 = n2 + |
| n+ |
| ), |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
2ac = 2√n√n+2 > 2(n+ |
| ) (bo n(n+2) > (n+ |
| )2 = n2 + |
| n + |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
itd. − przy dużej cierpliwości powinno uzbierać się 16n (na pewno) + 17 (lub troszkę więcej)
18 cze 00:10