fizyka miła i przyjemna :P
ELR: Cześć
mam takie zadanko
jaka jest energia ruchu kuli o promieniu r=0,25 cm i masie m=5kg toczącej sie po płaszczyźnie
poziomej z v=3,6
kmh , moment bezwładności kuli to
25mr
2
17 cze 21:34
ELR:
17 cze 21:51
ELR: ?
17 cze 21:56
ELR: dam
17 cze 22:01
sushi_ gg6397228:
wzór znasz ?
17 cze 22:29
ELR: jaki >?
17 cze 22:44
ELR: ktoś pomoze ?
17 cze 22:53
ELR: ?
18 cze 07:10
ELR: ?
18 cze 07:10
ELR: ?
18 cze 07:10
18 cze 07:25
ELR: r = 0,0025 m
v= 1
ms
I=
25 mr
2
ω=
vr
| | 0,0000125* ( 400 ) 2 | |
Ek = |
| =1 |
| | 2 | |
dobrze
18 cze 14:53
ELR:
18 cze 15:02
Tomcio: ?
18 cze 15:27
r: ?
18 cze 15:40
18 cze 16:22
Tomcio:
18 cze 17:34
Tomcio: Czy ktoś mi pomoże ?
18 cze 18:30
daras: Energia = energia kinetyczna ruchu postępowego + energia ruchu obrotowego
| | mv2 | | Iω2 | | 7 | | m | |
E = Ek + Eo = |
| + |
| = |
| mv2 = 0,7*5kg*1 |
| =3,5 J |
| | 2 | | 2 | | 10 | | s2 | |
18 cze 19:42
Tomcio: Dziękuję
18 cze 20:11
Tomcio: | | 7 | |
skąd masz |
|  ? |
| | 10 | |
18 cze 20:29
Tomcio:
18 cze 20:49
Tomcio: ?
18 cze 21:22
daras: z dodawania
18 cze 23:16
daras: ułamków
18 cze 23:16
daras: wspólny mianownik i te rzeczy
18 cze 23:16
daras: musisz poćwiczyć
18 cze 23:16
18 cze 23:44