Pole obszaru
Adam: Witam mam do obliczenia pole obszaru ograniczonego krzywymi y=1−x2 y=x+1
Niestety po naniesieniu danych prosta i parabola w pewnym momencie się pokrywają. W jaki sposób
obliczyć pole obszaru ?
17 cze 21:07
Mila:

Punkty przecięcia :
x+1=1−x
2⇔
x=−x
2
x+x
2=0
x(1+x)=0
x=0 lub x=−1
P=
−1∫
0(1−x
2−(x+1)) dx=
−1∫
0((1−x
2−x−1)dx=
−1∫
0((−x
2−x) dx=
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=[− |
| x3− |
| x2]−10=− |
| *0− |
| *0+ |
| *(−1)+ |
| *1= |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
17 cze 21:22
Adam: Dziękuje, widocznie źle zrobiłem rysunek ...
17 cze 21:22
Adam: Przy okazji, mam do Ciebie prośbę, czy wiesz może jak coś takiego naszkicować, bo męczę się z
tym od dłuższego czasu i nikt nie potrafi mi w tym pomóc ?
http://i.imgur.com/5hSwVFW.png
17 cze 21:24
Mila:
Pomyślę.
17 cze 22:01
Adam: Ok, byłbym wdzięczny
17 cze 22:05
17 cze 23:29