Oblicz granicę
Asia: Oblicz: lim x→∞ ( √x(x−√x2 − 1)
Proszę o pomoc jak to po kolei rozwiązać
17 cze 20:24
Asia: to x2−1 to jest razem pod pierwiastkiem
17 cze 20:28
KUZDE: limx→∞ √x(√x2−1) = limx→∞ √x * x * √1 − 1/x2) = limx→∞ x * √1 *√ 1 −
1/x2 = ∞
17 cze 20:42
KUZDE: jeszcze raz:
√x(x−√x2−1 =√x * x (1 −√1 − 1/x2 = 0
17 cze 20:45
Krzysiek: źle tu masz symbol nieoznaczony.
| | a2−b2 | |
skorzystaj ze wzoru a−b= |
| do tego nawiasu pod pierwiastkiem |
| | a+b | |
17 cze 20:47
KUZDE: O, dokladnie ! Sorry za poprzedni wpis
17 cze 20:55