TRYGONOMETRIA
qwerty987: Oblicz pole równoległoboku o bokach 12 i 15, wiedząc, że stosunek miar jego sąsiednich kątów
jest taki sam jak stosunek długości sąsiednich boków. Wynik zaokrąglij do pierwszego miejsca
po przecinku.
POMOCY
skąd co się bierze i wgl prosze o objaśnienie
17 cze 20:16
Kaja: | | 4 | |
powiedzmy, że sąsiednie kąty to α i β. wtedy α:β=12:15. czyli α= |
| β |
| | 5 | |
α+β=180
o
β=100
o
α=80
o
P=12*15*sin80
o=...
odczytaj w tablicach trygonometrycznych wartość sin80
o i podstaw, zaokrąglij wynik do 1 ms po
przecinku
17 cze 20:24
pigor: ..., lub
| α | | 12 | | α | | 4 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ 5α=4*180o−4α ⇔ |
| 180o−α | | 15 | | 180o−α | | 5 | |
⇔ 9α=4*180
o /:9 ⇔ α=4*20
o ⇔
α=80o − miara
kąta ostrego równoległoboku, zatem
Pr= 12*15*sin80
o=
176,4 .
17 cze 21:47
qwerty987: 176,4 ? Wysokości się nie zalicza do pola?
18 cze 06:07
J: Wysokość równoległoboku jest "ukryta" we wzorze: P = a*b*sinα
18 cze 06:19