Sprawdzian
Łysy : Witam. Bardzo prosił bym o pomoc. Wielkie dzięki
1. Jakie pole ma trójkąt prostokątny równoramienny wpisany w okrąg o promieniu 18cm.
2. Oblicz obwód trójkąta równobocznego wpisanego w okrąg o promieniu 6cm.
3. Jakie promienie mają okręgi wpisane i opisane na kwadracie o boki długości 10cm.
4. Kąt między dwiema stycznymi do okręgu ma miarę 60(stopni) . Jaką miarę ma kąt między
promieniami tego okręgu do obu punktów styczności? wykonaj rysunek.
17 cze 20:06
Kaja: 1. c−przeciwprostokątna
c=2r, gdzie r promien okręgu opisanego na trójkącie
c=36
a− przyprostokątna
a
2+a
2=c
2
2a
2=36
2
a
2=36*18
17 cze 20:11
17 cze 20:12
Kaja: 3. długośc promienia okręgu wpisanego w kwadrat jest równa połowie boku, czyli 5 cm, a
opisanego − połowie przekątnej kwadratu czyli 10√2:2=5√2
17 cze 20:14
Kaja:

4. x=360
0−2*90
o−60
o=1020
o
17 cze 20:18
Kaja: tam poprawka do tego 4. 120o
17 cze 20:35
Łysy : Dziękuję bardzo
17 cze 20:38
Kaja:
17 cze 20:40