Urna i kule
john2: W urnie mamy 12 kul białych i 6 czarnych. Losujemy dwa razy kulę z urny bez zwracania.
Jaka jest szansa wylosowania kuli czarnej za drugim razem?
| | 12 * 6 + 6 * 5 | | 102 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 18 * 17 | | 306 | | 3 | |
| | 2 | |
Pytanie: czemu to jest źle (ma wyjść |
| )? |
| | 3 | |
Dla mnie to ma sens.
W liczniku mamy scenariusz nr 1, czyli wylosowanie kuli białej najpierw (na 12 sposobów) i za
drugim razem czarnej (na 6) dodać scenariusz nr 2, czyli wylosowanie najpierw czarnej (na 6) i
czarnej za drugim (na 5).
17 cze 20:04
KUZDE: wszystkich kul mamy 6 + 12 = 18
| | | |
2 z nich wybieramy na | = 17 * 9 |
| | |
Ω = 17 * 9
A = 12 * 6 + 6 * 5 = 6*(12+5) = 17*6
P(A) = 6/9 = 2/3
Dlaczego A = 12 * 6 + 6 * 5 ?
Mamy 2 mozliwosci:
1) za pierwszym razem losuje kule biala ( 12 sposobow ) za 2 k. czarna 6sp.
2) za pierwszym razem wylosowalem k.czar, ( 6 sposobow ) za drugim tez czarna 5 ( bo 1 juz
zabralem )
17 cze 20:51
john2: Dziękuję za odpowiedź.
Rozumiem, dlaczego takie A i zgadzam się, ale Twoje omega chyba nie uwzględnia kolejności.
Moje omega to na 18 sposobów wybieramy pierwszą, na 17 drugą kulę. Czyli 306.
Poza tym wynik 2/3 jest bez sensu. Czemu wylosowanie kuli czarnej miałoby być tak duże, skoro
jest ich dwa razy mniej niż białych.
17 cze 21:02
52: A ja bym zrobił to tak:
Ω=18*17=306
A=18*6+18*5=198
17 cze 21:04
john2: Chyba nie 52.
Sam taki scenariusz "najpierw jakąkolwiek na 18 sposobów potem czarną na 6" chyba nie ma racji
bytu, bo jeśli z tych 18 jakichkolwiek wylosujemy czarną, wtedy czarnej już nie wylosujesz na
6 sposobów.
17 cze 21:26
john2: | | 1 | | 2 | |
Pozwolę sobie ponowić pytanie. Ma wyjść |
| czy |
| czy ile? |
| | 3 | | 3 | |
29 cze 12:14
Saizou :

a ja bym zrobił to drzewkiem xd
| | 5 | | 6 | | 12 | | 6 | | 1 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 17 | | 18 | | 18 | | 17 | | 3 | |
29 cze 12:17
john2: Dziękuję.
29 cze 12:24