proszę o rozwiazanie
michał: | | 1 | |
wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = |
|
|
| | cos2x − 2cosx − 8 | |
wynik to ≤ −1/5; − 1/9 ≥
wiem że trzeba podstawić t= cosx ale nie wychodzi mi wynik
17 cze 19:47
ICSP: 0 ≤ (cosx − 1)
2 ≤ 4
0 ≤ cos
2x − 2cosx + 1 ≤ 1 // − 9
−9 ≤ cos
2x − 2cosx − 8 ≤ −5
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| ≤ |
| ≤ − |
| |
| | 5 | | cos2x − 2cosx − 8 | | 9 | |
| | 1 | | 1 | |
Zb : y ∊ [− |
| ; − |
| ] |
| | 5 | | 9 | |
17 cze 19:51
ICSP: błąd w drugiej linijce

Postaraj sie poprawić samodzielnie
17 cze 19:52
michał: dziękuję już poprawiłem nie wiem skąd się wzięła po prawej stronie liczba 4
18 cze 19:24
jakubs: −1≤cosx≤1 |−1
−2≤cosx−1≤0
4≤(cosx−1)
2≤0
4≤cos
2x−2cosx+1≤0 |−9
−5≤cos
2x−2cosx−8≤−9
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| ≤ |
| ≤− |
| |
| | 5 | | cos2x−2cosx−8 | | 9 | |
18 cze 19:31
michał: dlaczego odejmujesz −1
18 cze 19:48
jakubs: Po to aby doprowadzić cosx do postaci cosx2x−2cosx−8. Jak widzisz wykonując te przekształcenia
dochodzimy do tej postaci.
18 cze 19:50
michał: podobnie chciałem rozwiązać następujące zadanie
| | 7 | |
f(x) = |
|
|
| | sin2x − sinx − 12 | |
niestety napotkałem trudności bo ( sinx − 1 )
2 nie jest to wynik który jest równy w
mianowniku
proszę mi pomóc
18 cze 19:55
jakubs: t=sinx t∊<−1,1>
(t+3)(t−4)
f(1)=−12
f(−1)=10
zw czyli zbiór wartości t
2−t−12
| | 7 | |
Dalej przekształcam tak aby było jak w treści zadania czyli |
| |
| | t2−t−12 | |
Przeanalizuj sobie podobne zadanie :
http://www.zadania.info/d23/4354385
Nie dam sobie ręki uciąć czy to jest dobrze. Jestem tylko szarym maturzystą.
18 cze 20:32
michał: dziękuję dalej poradzę sobie
18 cze 20:50
ICSP: oj
jakubs
Popraw ten pierwszy przykład
18 cze 21:53