pomocy
lolol: Trygonometria...
rozwiąż równanie:
2sin
23x + cos3x − 2 = 0
Będe bardzo wdzięczna za pomoc
17 cze 19:31
Kaja: 2(1−cos
23x)+cos3x−2=0
2−2cos
23x+cos3x−2=0
−2cos
23x+cos3x=0
cos3x(−2cos3x+1)=0
cos3x=0 lub −2cos3x+1=0
teraz spróbuj dokończyc sama
17 cze 19:35
lolol: dzięki
17 cze 19:43
lolol: i jeszcze jedno, które mi nie wychodzi....
tg2x + tgx = √3tgx + √3
17 cze 19:51
Kaja: tg2x+tgx−√3(tgx+1)=0
tgx(tgx+1)−√3(tgx+1)=0
(tgx−√3)(tgx+1)=0
tgx=√3 lub tgx=−1
17 cze 19:55
lolol: heh i jeszcze ostatnie..
2sinx*ctgx − 3 + 2√3sinx = √3ctgx
17 cze 20:27
Kaja: 2sinxctgx+2√3sinx−3−√3ctgx=0
2sinx(ctgx+√3)−√3(ctgx+√3)=0
(2sinx−√3)(ctgx+√3)=0
2sinx−√3=0 lub ctgx=−√3
17 cze 20:33
lolol: dzięki, zawsze mam problem z tworzeniem tych iloczynów
17 cze 20:38