Wyznacz równianie parametryczne
Robert: W trójkącie ABC dane są współrzędne: dwóch wierzchołków A(−3,2) C(4,1) , oraz punktu przecięcia
wysokości trójkąta H(1,4).
3) Wyznaczyć równanie normalne i parametryczne prostej przechodzącej przez punkty H i B.
17 cze 19:17
Toskan:
pr. BC ⊥ pr. AC
Równanie prostej AC:
7*(y − 2) = −(x+3)
7y − 14 = −x − 3
7y = −x + 11
y = −
17x +
117
Równanie prostej BH:
y = 7x − 3
oraz parametryczne:
Niech x = 1− 2t, wtedy
| ⎧ | x = 1 − 2t | |
| ⎨ | | , t∊R
|
| ⎩ | y = 4 − 14t | |
18 cze 11:02
pigor: ...,
AC→= [7,−1] − wektor normalny prostej BH ⊥ AC, H=(1,4) ⇒
⇒ BH: 7(x−1)−1(y−4)=0 ⇔ (*)
BH: 7x−y−3=0 − równanie ogólne prostej BH
i
√72+(−1)2=
√50= 5
√2, więc
15√2=+0,1
√2 − czynnik normujący
prostej (*) w postaci ogólnej , zatem
BH: 0,7√2x−0,1√2y−0,3√2=0 − równanie
normalne prostej BH, gdzie
0,7
√2=cosα , −0,1
√2=sinα i α − miara kąta wektora normalnego AC prostej
BH z dodatnim kierunkiem osi Ox, oraz na koniec 0,3
√2 − odległość prostej
BH od początku układu xOy.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
u=[1,7] − wektor kierunkowy prostej BH i punkt H=(1,4) , więc
| x−1 | | y−4 | |
| |
| = t ⇒ (x,y)=(1+t,4+7t)− równanie parametryczneprostej BH.  |
| 1 | | 7 | |
18 cze 13:39