Nierówność z pierwiastkiem
Radek: Nierówność z pierwiastkiem
Witam mam np taki przykład
√4x2+x−15>2x−1
Czy mogę podnieść to do kwadratu po wyznaczeniu dziedziny z pierwiastka

dziękuje za pomoc
17 cze 19:01
Kaja: nie
17 cze 19:10
zombi: Oprócz dziedziny pierwiastka musisz uwzględnić to, że P=2x−1>0. Dlaczego? Ano dlatego, żeby nie
pojawiły nam się jakieś anomalie lub wyniki, które nie spełniają tej nierówności. To co mówię
obrazuje przykład:
3 > −4 (co jest prawdą), jednakże
32 = 9 < 16 = (−4)2.
Tak więc, żeby podnieść do kwadratu nierówność obie strony muszą być ≥0
17 cze 19:10
Radek: | | √241−1 | |
Wiec D=< |
| ,∞) i teraz już można podnieść ? |
| | 8 | |
17 cze 19:14
Radek: 4x2+x−15>4 x
2−4 x+1
I mam tylko jeden przedział a rozwiązaniem są dwa przedziały. Więc gdzie jest błąd ?
17 cze 19:28
ICSP: | | 1 | |
Dla x < |
| nierówność jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą, bo : |
| | 2 | |
liczba dodatnia > liczby ujemnej
17 cze 20:03
Kaja: tylko że birąc np x=0 otrzymasz po lewej stronie √−15 a tak nie może być
17 cze 20:06
ZKS:
Dla ustalonej dziedziny nie ma opcji, że dostaniem liczbę ujemną pod pierwiastkiem.
17 cze 20:07
Kaja: no własnie, więc trzeba sie dostosować do dziedziny
17 cze 20:08
ZKS:
Według mnie to raczej powinno być jasne. Zawsze się rozpoczyna od ustalonej dziedziny.
17 cze 20:10
ICSP: Wyznaczając dziedzinę podpierwiastkowego wyrażenia dostaniesz dwa przedziały.
| | 1 | |
1o x ∊ (− ∞ ; a] − nierówność spełniona dla dowolnej liczby z tego przedziału (a < |
| ) |
| | 2 | |
2
o [b ; +
∞ ) − podnosisz obustronnie do kwadratu
Ostateczna odpowiedź to suma rozwiązań z przypadku 1
o i 2
o
17 cze 20:14