F. tryg. sumy i różnicy
Shark33: Oblicz cos(α+β), jeśli sinα=13 , sinβ=12
a)α, β∊(0, π2)
b)α∊(π2, π), β∊(0, π2)
Wiem z jakiego wzoru trzeba skorzystać i wychodzi 1+2√66
Ale nie wiem jak wykorzystać dane zawarte w a) i b). Domyślam się że chodzi tu o ćwiartki, ale
nie wiem jak to zastosować
17 cze 18:45
Kaja: sin
2α+cos
2α=1
| | 2√2 | |
cosα=− |
| bo właśnie w drugiej ćwiartce cosinus jest ujemny |
| | 3 | |
| | √3 | |
zaś cosβ= |
| bo w ćwiartce pierwszej cosinus jest dodatni |
| | 2 | |
17 cze 19:15