matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomoc
aaax:
Ktoś pomoże? Rozwiąż równanie: 2cos
2
2x + 3cos2x − 2 = 0
17 cze 18:10
Kaja:
t=cos2x , t∊<−1;1> 2t
2
+3t−2=0 Δ=9+16=25
√
Δ
=5 t
1
=−2 sprzeczność
1
t
2
=
2
1
cos2x=
2
π
π
2x=
+2kπ lub 2x=−
+2kπ, k∊C
3
3
π
π
x=
+kπ x=−
+kπ, k∊C
6
6
17 cze 19:27