trygonometria
mietek: Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta α,jeśli sinα=−25 i
270<α<360(stopni)
17 cze 17:36
Krzysiek: cos=0,917
tg=−0,437
17 cze 17:38
mietek: ok ale jak
17 cze 17:42
Mila:
α− kąt IV ćwiartki⇔cosα>0 i tgα<0 i ctgα<0
sin
2α+cos
2α=1
| | 2 | | √21 | | −2 | | 5 | |
tgα= − |
| : |
| = |
| * |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | √21 | |
17 cze 23:48
Eta:

α∊(270
o,360
o) ⇒ sin<0, tg<0, ctg<0 , cos>0
| | 2 | | √21 | | 2 | | √21 | |
sinα= − |
| , cosα= + |
| , tgα= − |
| , ctgα= − |
| |
| | 5 | | 5 | | √21 | | 2 | |
18 cze 00:33
5-latek: A ja mysle (jeszce udaje mi sie myslec ) ze sprawa rozbija sie o ulamki .
Po prostu nie umie liczyc ulamkow . Jakby ich nie bulo to pewnie by policzyl
18 cze 07:30