| sinx | ||
tgx= | i cosx ≠0 | |
| cosx |
| π | ||
cosx*cos(x+ | )=2sinx *cosx /:cosx | |
| 4 |
| π | ||
cos(x+ | )=2sinx | |
| 4 |
| π | π | |||
cosx*cos( | )−sinx*sin( | )=2 sinx | ||
| 4 | 4 |
| √2 | √2 | ||
*cos x − | *sinx=2 sinx /*2 | ||
| 2 | 2 |
| √2 | sinx | ||
= | ⇔ | ||
| 4+√2 | cosx |
| √2 | ||
tgx= | ||
| 4+√2 |
| π | π | √2 | ||||
cosx*cos(x+ | )=2sinx*cosx / : cos2x , cos(x+ | )= | (cosx−sinx) | |||
| 4 | 4 | 2 |
| √2 | cosx−sinx | |||
* | =2tgx | |||
| 2 | cosx |
| √2 | |
*(1−tgx)=2tgx | |
| 2 |
| √2 | ||
4tgx+√2tgx=√2 ⇒ (4+√2)tgx=√2 ⇒ tgx= | =......... | |
| 4+√2 |