wzory skróconego mnozenia
pacia: Czy mógłby ktoś sprawdzic czy rozwiązałam dobrze ten przykład? i rozwiązać pozostałe, bo nie
mam pojęcia jak sie za nie zabrać. trzeba korzystac z wzorow skroconego mnozenia
a)(2x−3)2 = 2x2−2*2x*(−3)+(−3)2 = 2x2−4x*(−3)+9 = 2x2+12+9
b) (1+√2)2
c) (12x+y) (12x−y)
17 cze 16:55
name: W a jest błąd. I nie rozumiem, co trudnego jest do podstawienia do wzorów?
17 cze 17:25
Mila:
a) (2x−3)
2=(2x)
2−2*2x*3+3
2=4x
2−12x+9
b) (1+
√x)
2=1+2*
√x+x
17 cze 17:33
o nie: w a jest błąd bo (a*b)
2 = a
2*b
2
a pozostałe robi się analogicznie.
jak masz problem podstaw sobie: x za
√2
i będziesz miała (1+ x)
2 i do wzorku podstawić.
| | 1 | |
w c tak samo: u = |
| x −> (u+y)(u−y) |
| | 2 | |
17 cze 17:34
pacia: dziekujee
17 cze 17:41