Prawdopodobieństwo
gutek: W pudełku jest 5 kul: 2 białe i 3 czarne. Wybieramy losowo bez zwracania po jednej kulce tak
długo, dopóki nie wylosujemy kulki białej. niech X bedzie zmeinna losową oznaczającą liczbę
losowań. znajdz funkcje prawdopodobienstwa − jaka to zmienna?
pomoże ktoś rozpisać xi oraz pi ?
17 cze 16:31
gutek: podbijam
17 cze 16:45
gutek: poważnie nikt nie wie?
17 cze 17:06
Krzysiek: P(X=1)=2/5 (czyli prawdopodobieństwo wylosowania białej)
P(X=2)=3/5*2/4=3/10 (dwa losowania więc za pierwszym razem losujesz czarną a potem białą)
P(X=3)=...
P(X=4)=...
17 cze 17:06
gutek: wielkie dzieki
17 cze 17:17