Kąt w układzie współrzędnych
Alxe: | | 5 | |
Zbuduj w układzie współrzędnych kąt o mierze α takiej, że sinα= |
| i tgα < 0. Oblicz |
| | 6 | |
pozostałe funkcje trygonometryczne tego kąta. Można prosić o pomoc, jak zabrać się do tego
typu zadań?
17 cze 16:31
Alex:
Jak zabrać się? Trzeba nauczyć się definicji funkcji trygonometrycznych
17 cze 16:47
Alxe: | | y | |
sinα= |
| ; r=√x2+y2 i r > 0 |
| | r | |
| | x | |
cosα= |
| ; r=√x2+y2 i r > 0 |
| | r | |
To umiem a co dalej?
17 cze 16:52
Mila:

x
2+5
2=6
2
x=
√11 lub x=−
√11
17 cze 17:01
Alxe: Można prosić o jakiś opis jak to zostało skonstruowane?
17 cze 17:06
Mila:
Okrąg o środku (0,0) i promieniu r=6
x2+y2=62
Prosta y=5
Dwa punkty przecięcia prostej i okręgu to punkty przez które przechodzi drugie ramię kąta.
17 cze 17:30