taylor,analiza matematyczna
anka: | | 1 | | 5 | |
3√1+x−1− |
| x+U{1/9}x2< |
| x3 |
| | 3 | | 81 | |
udowodnij nierownosc korzystajac ze wzoru taylora (dla dowolnej liczby rzeczywistej R).
no wiec gdy rozwijam:
x
0=0 n=4
f(x)=
3√1+x
f(0)=1
i nie wiem gdzie jest bład bo cos mi nie wychodzi. prosze o pomoc.
| | 1 | | 1 | | 5 | | 80 | |
f(x)=1+ |
| x− |
| x2−− |
| x3− |
| (1+δ)−113x4 |
| | 3 | | 9 | | 81 | | 81 | |
i jak dalej
17 cze 16:21
anka: | | 1 | | 1 | | 5 | |
nierownosc ktora trzeba udowodnic to: 3√1+x−1− |
| x+ |
| x2< |
| x3 |
| | 3 | | 9 | | 81 | |
17 cze 16:22
anka: pomozecie
17 cze 16:38
anka: prosze was, niech ktos zerknie jak to ma byc:(
17 cze 16:57
anka: pomocy

17 cze 17:17
Krzysiek: ostatni wyraz jeszcze przez 4!
i zostaje nierówność −80/81*x4/4!*(1+δ)−11/3<0
i δ∊[0,x] więc δ>0 i nierówność jest spełniona dla każdego x>0
17 cze 17:42
anka: tak faktycznie zapomnialam o 4!. ale nie rozumiem tego co dalej napisales
17 cze 17:44
anka: chyba nie pokazales tej nierownosci ktora jest do udowodnienia
17 cze 17:46
Krzysiek: masz pokazać ,że 3√1+x−1−x/3+x2/9−5/81x3<0
a 3√1+x=1+x/3−x2/9+5/81x3+R3(x,0)
no i R3(x,0)<0 dla każdego x>0
17 cze 17:47
anka: aha, dziekuje
17 cze 17:47
anka: ale gdy przeniesie sie 5/81x
3 na druga str to bedzie − a we wzorze rozwinieciu f(x) jest +5/81
x
3
17 cze 17:50
Krzysiek: no to chyba dobrze?
17 cze 17:56
anka: i wychodzi ze
3√1+x −1−1/3x+1/9x
2<−5/81x
3 a nie <5/81x
3 gdzies jest blad ze znakami
17 cze 17:58
anka: cos tu jest nie tak! ktos moze pomoc

?

!
17 cze 18:07
Krzysiek: 
Weź sobie zeszyt rozwiń w szereg
3√1+x i przepisz porządnie tą nierówność i sprawdź czy
rzeczywiście jest coś nie tak...
17 cze 18:56