Jak obliczyć ekstremum funkji
maciej: Hej. Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu tych zadań. Z góry dzięki za pomoc.
1. Czy funkcja f(x) = 2x + 4 ma ekstremum lokalne?
2. Czy funkcja f(x) = x3 − 8 ma minimum, maksimum lokalne czy nie ma ekstremum?
3. Czy funkcja f(x) = 6 − 2x − x3 jest rosnąca, malejąca czy stała?
4. f(x) = 2x2−8x+9
a) Punktem podejrzanym o ekstremum jest x0=... do wybory są:(min lokalne?, 1?, max lokalne?,
2?)
b) Funkcja f ma w punkcie x0... do wybory są:(min lokalne?, 1?, max lokalne?, 2?)
c) Funkcja f nie ma w punkcie x0.. do wybory są:(min lokalne?, 1?, max lokalne?, 2?)
d) Wartość ekstremum funkcji f w punkcie x0 jest równa.. do wybory są:(min lokalne?, 1?, max
lokalne?, 2?)
17 cze 14:54
J:
1) Nie ma, bo to funkcja liniowa.
17 cze 14:56
J:
2) Ma minium : x = 2
17 cze 14:57
J:
3) Nie jest funkcją stałą ... jest rosnąca i malejąca w przedziałach
17 cze 15:01
o nie: 1 2 3 sprowadza się do obliczenia pochodnych z prostych funkcji
nawet nie, bo:
1) czy funkcja liniowa na −∞,∞ ma ekstremum ?
2) obliczyć miejsca zerowe jak są − narysować "wężyk", odpowiedzieć na pytanie.
jak nie to liczyć pochodną, a potem drugą pochodną.
3) tak jak w 3.
4. to funkcja kwadratowa, wystarczy obliczyć gdzie jest wierzchołek + miejsca zerowe i wydaje
mi się że to wystarczy żeby odpowiedzieć na wszystkie pytania.
Jak problem w liczeniu to pisać, ale wszystkie odpowiedzi ( funkcja kwadratowa + wielomiany )
są na stronie ładnie opisane.
17 cze 15:01
maciej: co jeśli w zadaniu 3 mam do wyboru tylko jedną odpowiedź?
17 cze 15:02
wredulus_pospolitus:
to policz pochodną i 'sprawdź'
17 cze 15:05
wredulus_pospolitus:
kuźwa −−− to nawet nie sa PODSTAWOWE zadania ... to są podstawowe z podstawowych zadań
zagadnienia, jakim jest analiza funkcji w zbiorze liczb rzeczywstych
17 cze 15:06
17 cze 15:06
maciej: ok, dzięki wielkie za pomoc. myśle że teraz sobie poradze.
17 cze 15:07
o nie: no, niestety konsul Rzymski Wredulus ma rację, ale dodam tylko, że w pytaniach o ekstrema czy
monotoniczność czy malejąca/rosnąca WYKRES WYKRES i jeszcze raz WYKRES. Nie ominie się tego,
nie ucieknie się od tego i trzeba nauczyć się robić wykres i rozumieć co się na nim dzieje.
17 cze 15:08