badanie funkcji
aa: Mam do zbadania funkcje:
Znam caly schemat badania przebiegu funkcji, ale pojawil sie problem juz na poczatku, a
mianowicie przy wyliczaniu dziedziny:
D
f:
x−1≠0 ⇒ x≠1
x≥1 v x≥0
D
f: x∊(1,
∞)
Tylko kiedy generuje taki wykres w wolfram alpha:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=f%28x%29%3Dsqrt%28x%5E3%2F%28x-1%29%29
to okazuje sie, ze D
f: x∊(−
∞,0)∪(1,
∞). Gdzie popelniam blad?
17 cze 14:18
ICSP: źle wpisałęś/aś funkcje do wolframa.
17 cze 14:19
17 cze 14:19
aa: * Df: x∊(−∞,0]∪(1,∞)
17 cze 14:20
aa: przepraszam, to tu zle wpisalam funkcje:
17 cze 14:22
J: Widzę,że Twoja procedura ... to wolframalpha .... a sam nie potrafisz wyznaczyć dziedziny
17 cze 14:22
ICSP: | | x3 | |
D : |
| ≥ 0 ⋀ x − 1 ≠ 0 |
| | x −1 | |
17 cze 14:24
aa: poza tym chyba to jest to samo
17 cze 14:24
J: Twoje wyznaczanie dziedziny ... to KATASTROFA .. brak elementarnej wiedzy.
17 cze 14:24
aa: w pierwszym poscie wyliczylam dziedzine, sprawdzam czesto wyniki w wolframie, to chyba nic
zlego i po prostu zastanawiam sie gdzie robie blad
17 cze 14:25
aa: J, w takim razie mozesz mi pomoc skoro wyznaczasz dziedzine lepiej
17 cze 14:26
aa: chyba od tego jest to forum: od pomagania sobie nawzajem
17 cze 14:26
J:
Dokładnie tak, jak Ci napisał "ICSP" ...., czyli : x3(x − 1) ≥ 0 i x − 1 ≠ 0
17 cze 14:30
aa: prosze wytlumaczenie mi dlaczego mi dziedzina wyszla x∊(1,∞), a powinno byc x∊(−∞,0]∪(1,∞).
bardzo mozliwe, ze popelnilam gdzie po prostu glupi blad i nie potrafie tego dostrzec (tak to
bywa z glupimi bledami)
17 cze 14:31
aa: no to na to sama juz wpadlam, wszystko to rozpisalam w pierwszym poscie
17 cze 14:31
aa: zatem, drogi/a
J pokieruje sie wskazowkami
ICSP, czyli innymi slowy: POWTORZE to co
SAMA napisalam w PIERWSZYM poscie (to ten na samej gorze

):
| | x3 | |
jezeli mam |
| ≥0, czyli to co napisalam w PIERWSZYM poscie, to: |
| | x−1 | |
x
3≥0 ⇔ x≥0
x−1≥0 ⇔ x≥1
x≠1
stad dziedzina wychodzi mi x∊(1,
∞), czyli znow nie tak jak na wykresie. gdzie lezy moj blad? a
moze go nie ma tylko wolfram ma kiepski algorytm (w co MOCNO watpie)
17 cze 14:37
aa: * x≠1 jest dla warunku x−1≠0 tak dla scislosci bo zapomnialam dopisac
17 cze 14:38
J: | | a | |
W pierwszym poście napisałaś bzdury ... wynika z nich ,że jeżeli : |
| ≥ 0 ⇔ |
| | b | |
a≥0 lub b≥0 .. bzdura
17 cze 14:38
J: | | a | |
Droga "aa" ... |
| ≥ 0 ⇔ a ≥ 0 i b ≥ 0 lub a ≤ 0 i b ≤ 0 |
| | b | |
17 cze 14:42
aa: no i bardzo dziekuje, bo wlasnie uswiadomiles/as mi moj blad!

tylko moglo sie to odbyc bez
wytykania mi, ze nie mam elementarnej wiedzy, ze moje obliczenia to katastrofa, albo
powtarzanie po kilka razy "bzdura"

naprawde wystarczyloby: spojrz uwaznie na warunki i
zastanow sie jeszcze raz.
17 cze 14:48
J: Nie obrażaj się ... nie chciałem Cię urazić ..
17 cze 14:53
aa: luzik, czesto spotykam sie z takim odpowiadaniem na tym forum, wiec mozna powiedziec, ze juz
przywyklam, ale uwazam, ze to mimo wszystko jedno z lepszych miejsc w sieci na pytania w
kwestii matmy

studiuje fizyke, wiec w matmie czasem sie gubie na glupotach, aczkolwiek
rzadko mi sie to zdarza. jeszcze raz dzieki za odp, zapisze sobie to na czole
17 cze 15:00
Mila:

Rozwiązuj nierówność standardowo.
x
3*(x−1)≥0
x=0, x=1 miejsca zerowe⇔ patrz na oś
x≤0 lub x>1
17 cze 15:28