Naszkicować wykres funkcji
Milena: Naszkicować wykres funkcji:
dziedzina R\{1}]
limx−>−∞ f(x)=3
limx−>1− f(x)=−1
f'(x)>0 dla x∊(1,3)
Prosze bardzo o pomoc, takie zadanie miałam na kolokwium.
17 cze 13:44
J:
Obraz będzie szczątkowy.
1) Asymptota pozioma y = 3
2) f(1) = − 1 ( prawdopodobnie, bo nie znamy granicy prawostronnej)
3) F. jest rosnąca w (1,3)
4) Prawdopodobnie minimum lokalne dla x = 1
17 cze 13:57
Milena: Kurczę nic mi to nie mówi, jak na to wpadłeś, ze asymptota jest w 3 ?
17 cze 14:06
J: Jeżeli x → − ∞ , to f(x) → 3 , czyli asymptota pozioma.
17 cze 14:13
J: Jeszcze jedno ... bo nie zauważyłem ... funkcja jest nieciągła w punkcie x = 1, a więc nie ma
wartości,więc nie może mieć minimum lokalnego
17 cze 14:18
J: Ponadto może istnieć asymptota pionowa: x = 1 , bo w przedziale (−∞,1) funkcja jest malejąca,
natomiast w przedziale (1,3) jest rosnąca
17 cze 14:19
17 cze 14:42
J: Coś takiego ... tylko zauważ,że nie wiemy, co się dzieje w przedziale: <3,+∞)
17 cze 14:46
Milena: Akurat ten rysunek jest kolegi i nie za bardzo go rozumiem.
17 cze 14:53
J: Naszkicował mniej więcej to, co opisałem... do punktu x = 3 .. potem już fantazjował..
17 cze 14:55
Milena: Tyle, że nie rozumiem dlaczego funkcja idzie od asymptoty poziomej do tej wartości w −1 ?
Skoro jest napisane lim
x−>1−=−1 to skąd wiadomo, ze ona akurat idzie ze strony tej
asymptoty
17 cze 14:59
J: Zapis limx→1− ... oznacza, że zmierzamy do x od lewej strony ( od: − ∞)
17 cze 15:04
Milena: Dobrze, a to zdjęcie, które podałam tam nie ma zaznaczonej wartości w 3, to chyba nie jest
dobrze ? Bo przecież f(x)=3
17 cze 15:06
J: Nie .... lim f(x) = 3 ... a nie f(x) = 3
17 cze 15:08
Milena: Dobra hmm to w konću ten zapis lim f(x) =3 Oznacza, że funkcja zmierza, do wartości 3 od −∞
tylko ta 3 dotyczy wartości na osi x czy osi y ?
17 cze 15:16
J: Na osi OY ... to asymptota pozioma o równaniu: y = 3 i f(x) → 3 , gdy x → − ∞
17 cze 15:18
Milena: No, więc na zdjęciu nie jest poprawnie, bo nie ma zaznaczonej tej wartości dla 3 na osi y
17 cze 15:23
J: Jest ... pozioma kreskowana linia na wysokości 3 na osi OY
17 cze 15:27
Milena: No tak tylko ja mówie o tym tej wartości czyli "kółeczku" które występuje przy −1 a przy 3 już
nie. To jest cały problem, reszta jest dla mnie zrozumiała.
17 cze 15:34
J: To kółeczko oznacza,że funkcja nie posiada wartości dla x = 1
17 cze 15:37
Milena: Ok, gdyby 1 była w dziedzine, to była by linia ciągła zamiast tego kółeczka ?
17 cze 15:52
J: Tak ... ale niekoniecznie w tym miejscu ( funkcja może być nieciągła w punkcie x pomimo,że x ∊
D
17 cze 15:56
Milena: Dobrze, dziękuje
17 cze 16:01
17 cze 16:12