matematykaszkolna.pl
analiza me: problem z zadankiem. Udowodnij, ze dla dowolnej liczby x ∊R prawdziwa jest równosc:
 x 
arctgx=arcsin

1+x2 
wiem ze nalezy podzielic przez prawa strone i wtedy:
arctgx 

≥1
 x 
arcsin

1+x2 

i należy skorzystać z Twierdzianie Cauchy'ego lecz nie wiem jak sie za to zabrac pomoze ktos?
17 cze 13:36
me: Tw. Cauchy'ego: niech f,g: [a,b]→R beda funkcjami ciaglymi i rozniczkowalnymi na przedziale (a,b). Załozmy ze g(a)≠g(b) i g(x)≠0 dla x∊(a,b). wowoczas istnieje pkt. α∊(a,b) taki że:
f(b)−f(a) f '(α) 

=

g(b)−g(a) g '(α) 
17 cze 13:39
me: pomozecie prosze
17 cze 14:06
me: prosze o pomoc.
17 cze 15:49
me: pomoze ktos wreszcie!?!?!?!?!?!?!!
17 cze 16:11
WueR:
 x 
A nie mozna pokazac, ze f(x) = arctgx − arcsin

jest stala i wyznaczyc, jaka
 1+x2 
wartosc przyjmuje?
17 cze 16:32
o nie: na pewno ma być z cauchy'ego ? policzyłaś te pochodne i coś wyszło z tego ?
17 cze 16:32
17 cze 16:36
me: nie rozumiem nic zt tego linku tak powinno byc to za Cauchy'ego ale nie moge policzyc pochodnej g bo wychodzi cos dziwnego, mam z tym problem prosze o pomoc
17 cze 16:38
o nie: jak nie rozumiesz, to: podstawieniem y = sin(x) udowadniasz że L=y i P =y → L=P
17 cze 16:38
o nie: przepraszam, link dotyczy sytuacji gdzie funkcje są zamienione, zaraz ogarnę czy tak można i tu
17 cze 16:40
me: ale to nie powinno byc w ten sposob. ja musze umiec robic to z tw.cauchyego. bo to co mi mowisz nie da mi nic jak bedzie inny przyklad.
17 cze 16:41
o nie: ok, za to nie jestem pewien jak cauchy'm to udowodnić, policzenie pochodnych:
 1 
1 

1+x2 

licznik =

, mianownik

x2+1 1+x2 
skracają się to jedynki i wychodzi 1≥1
17 cze 16:50
me:
17 cze 16:51
me: no i nie kminie
17 cze 16:51
me: mozesz mi rozpisac najpierw te pochodne? bo ja juz w tym miejscu sie gubie
17 cze 16:53
o nie: równankiem wyjściowym jest końcówka twojego pierwszego posta. ( czemu tam jest nierówność powinno być "=" imo) w drugim podajesz tw. o wartości średniej cauchy'ego (o ile się nie mylę). Policzyłem pochodne licznika i mianownika w punkcie x, bo nie wiem co innego z tym można zrobić. Jak ktoś lepiej ogarnia to niech napisze.
17 cze 16:59
me:
 x 
faktycznie powinno byc =. a jaka jest pochodna arcsin

bo to mnie przerasta
 1+x2 
17 cze 17:04