Trygonometria
czoxx: 1.Rozwiąż równanie:
2sinx
2 + cosx = 2
2.Uzasadnij tożsamość ( podaj odpowiednie założenia ):
| | 1 | |
cosα= |
| |
| | sinα (tgα + ctgα) | |
17 cze 12:44
J:
1) Podstaw: sin2x = 1 − cos2x , potem cosx = t i założenia do t
17 cze 12:49
Janek191:
Tam jest sin x2 , czy sin2 x ?
17 cze 12:51
czoxx: sin2x
17 cze 13:20
J: To działaj... jak Ci pokazałem.
17 cze 13:22
czoxx: w 1 wychodzi: −2t
2+t=0 t(−2t+1)=0 t=0 v t=1/2 czyli cosx=0 v cosx= 1/2 więc x=60 st. v
x=90 st.
x ∊ pi/2 + 2*k*pi , suma x ∊ pi/3 + 2*k*pi .Dobrze
17 cze 13:33
J:
| | π | | π | | π | |
x = |
| + kπ lub x = − |
| + 2kπ lub x = |
| + 2kπ |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
17 cze 13:41
J:
| | 2 | | 2 | |
Skorzystaj z : tgx + ctgx = |
| = |
| |
| | sin2x | | 2sinxcosx | |
17 cze 14:04
czoxx: Ok , a 2 zadanie ?
17 cze 14:08
J: Masz 14:04
17 cze 14:09