PARAMETR I PRZEKSZTAŁCENIA
Maron: PILNE !
1) Dla jakiego parametru m równanie (3m−2)x
2 + mx +1 −
32m = 0 rozwiązaniem są dwa
pierwiastki różnych znaków ?
Warunki :
1)a≠0 => m ≠
23
2)Δ>0 => m∊R bo Δ wychodzi ujemna, ale ramiona są do góry
3)x
1*x
2<0 => !

!?!?! JAK TO ROZWIĄZAĆ ? Podstawiam
ca<0 i powstaje
1−32m3m−2 < 0 i jak to rozwiązać?
Wynikiem końcowym ma być m∊R −
23.
2) Jest jakaś uniwersalna kolejność przekształcania wykresów funkcji ? np. najpierw lewo−prawo,
później moduł ? Czy trzeba kombinować ?
17 cze 09:40
wredulus_pospolitus:
a czemuż to takie 'pilne' jest
17 cze 09:49
J:
| | 3 | |
3) (1 − |
| m)(3m − 2) < 0 |
| | 2 | |
17 cze 09:53
Maron: Ponieważ potrzebuję tego na dzisiaj − muszę umieć rozwiązywać wszelkiego typu zadania, a tu
wpadłem w takie i nie wychodzi
17 cze 10:09
Maron: @J
Wychodzi mi z tego m = 23. Dobrze ?
Końcowy wynik będzie :
m ≠ 23
m∊R
m = 23
Czyli o ile się nie mylę to m∊R − 23 ?
17 cze 10:13
wredulus_pospolitus:
dobrze rozumujesz ... gorzej z zapisem
| | 2 | |
po m≠ |
| dwie następne dwie linijki są 'bzdurne', pomijasz je i przechodzisz od razu do |
| | 3 | |
ostatniej linijki
17 cze 10:15
Maron: Ale zapisałem to jako zbiór wyników z założeń. Powinny te 3 linijki być w klamerce − aby
zaznaczyć, że to część wspólna wyników z założeń.
17 cze 10:16
J: | | 2 | |
Tak ..rozwiązanie to: m∊R/{ |
| } |
| | 3 | |
17 cze 10:18
Maron: Dziękuję !

Jeszcze raz wielkie dzięki.
A co z tym 2) Jest jakaś uniwersalna kolejność przekształcania wykresów funkcji ? np. najpierw
lewo−prawo,
później moduł ? Czy trzeba kombinować ?
Istnieje jakaś zasada dot. przekształceń wykresów ?

No i jeszcze pytanie
Jak przekształciłeś zapis tego 3 warunku, że powstały Ci dwa nawiasy z tego dzielenia ?
Wiem już, że źle zapisałem m
1 =
23 − teraz zauważyłem, że nie zrobiłem przedziału ...
powinno być m∊R−
23 
Dzięki
17 cze 10:21
J: 3) x ∊ (−∞,2/3) U (2/3,+∞)
17 cze 10:24
Maron: @J to wiem to to samo co R−
23, ale chodzi mi, że było zapisane 1−3/2m na 3m −2<0 a Ty to
zapisałeś
3) (1−
32m)(3m −2) <0 Jak ?
17 cze 10:40
17 cze 10:41
Maron: Dzięki krUlu

]]]]]]]]]]]]]]]]]
Okej lecę. Jeszcze raz wielkie dzięki
17 cze 10:53