proszę o rozwiązanie
michał: wykaż że dla dowolnego kąta α spełniającego warunek : α nierówne 34
2 + k .180
0
| | sin(1460 + α ) + cos (3040 −α ) | |
gdzie k należy do C równość |
| = 2 jest |
| | − sin(3260+α) | |
tożsamością
16 cze 23:15
Janek191:
Czy nie powinno być :
α ≠ 34o + K*180o ?
17 cze 06:12
michał: takie właśnie ma być założenie, nie wiedziałem jak to napisać
17 cze 08:56
J:
sin(146 + x) = sin(180 − 146 − x) = sin(34 − x)
cos(304 − x) = cos(270 + 34 − x) = sin(34 − x)
− sin(326 + x) = sin(−360 + 34 −x) = sin(34 − x)
| | sin(34−x) + sin(34−x) | | 2sin(34−x) | |
... = |
| = |
| = 2 L = P |
| | sin34−x | | sin(34−x | |
17 cze 09:17
michał: wielkie dzięki, pozostałe przykłady zrobiłem sam
są to zadania ze zbioru dla kl. I M. Kurczab ze strony 175
17 cze 09:35