ciagi
zadanie: | | x2 | |
Pokazac, ze ciag funkcji fn(x)= |
| ma nastepujace własnosci: |
| | x2+n2 | |
a) jest zbiezny punktowo na całej prostej rzeczywistej R,
b) nie jest zbiezny jednostajnie na R,
c) jest zbiezny jednostajnie na [−1; 1].
przedzial zbieznosci tego ciagu to R.
a) czyli z definicji f(x)=limf
n(x)
n→
∞
ciag zbiezny punktowo do zera (f
n→0)
czy to juz koniec?
moge prosic o pomoc w b) i c) ?
16 cze 22:26
zadanie: ?
16 cze 23:13
zadanie: ?
17 cze 00:31
zadanie: ?
17 cze 11:02
zadanie: moge prosic o pomoc?
17 cze 12:23
zadanie: ?
17 cze 14:16
zadanie: w jaki sposob pokazywac, ze ciag nie jest zbiezny jednostajnie?
17 cze 14:55
zadanie: ?
17 cze 15:36
Godzio:
b) sup
x∊R |f
n(x)| = 1 więc zbieżność nie jest jednostajna
| | x2 | |
c) fn(x) = |
| f(x) = 0 (granica punktowa) |
| | x2 + n2 | |
| | x2 | | 1 | |
|fn − f| = | |
| | ≤ |
| < ε |
| | x2 + n2 | | n2 | |
więc zbieżność jest jednostajna
17 cze 21:14
17 cze 21:34
Godzio:
To już taki skrót
| 1 | |
| → 0 więc od pewnego n0 wiemy, że dla każdego n większego od tego n0 |
| n2 | |
17 cze 21:38