calka
cojarobie:
Biore podstawienie t=x
2,dt=2xdx
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | t−1 | |
| ∫ |
| dt = − |
| ∫ |
| dt = − |
| * |
| ln| |
| | = |
| 2 | | 1−t2 | | 2 | | t2−1 | | 2 | | 2 | | t+1 | |
Po dordze korzystalem z:
| | 1 | | 1 | | x−a | |
∫ |
| = |
| ln| |
| | + C |
| | x2−a2 | | 2a | | x+a | |
Czy to jest dobre rozwiazanie? Bo wolfram pokazuje cos innego
16 cze 22:18
ICSP: a nie lepiej podstawić t = 1 − x
2 ?
16 cze 22:22
cojarobie: No rzeczywiscie

Ale czy moje rozwiazanie bylo bledne czy po prostu inny wynik?
16 cze 22:22
cojarobie: *rownowazny wynik
16 cze 22:23
ICSP: Policz pochodną swojego wyniku
16 cze 22:24
cojarobie: | | x | |
Gdzies jest blad o wolfram pokazuje pochodna mojego wyniku jako |
| , ale gdzie? |
| | 1−x4 | |
16 cze 22:26
ICSP: Przy podstawieniu.
16 cze 22:28
cojarobie: W ktorym miejscu, bo nie widze tego
16 cze 22:30
ICSP: W mianowniku.
16 cze 22:30
cojarobie: /facepalm...
Dzieki za pomoc, wszystko jasne
16 cze 22:31