ciągi
klaudyyyna: Hej. Widzę, że ktoś tu jest dobry w ciągi. To może mi pomożecie też co ? Byłabym wam baaardzo
wdzięczna. Otóż, Uzasadnij, ze zachodzi równość 1+
13 +
19 + ... +
13n =
32−{1}{2}−3
−n, wiedząc, że lewa strona jest sumą kolejnych wyrazów ciągu
geometrycznego.
No i liczyłam ze wzoru na sumę wyrazów ciągu geometrycznego i nie wychodzi mi L=P niestety

pomocy
16 cze 22:05
klaudyyyna: *12
16 cze 22:05
sushi_ gg6397228:
najpierw zapisz porządnie prawą stronę
16 cze 22:06
nie mam poojęcia: 32 − 12 − 3−n
16 cze 22:08
sushi_ gg6397228:
| | 3 | | 1 | |
czy autor byłby tak upośledzony, że by pisał |
| − |
| , zamiast 1? |
| | 2 | | 2 | |
lewa strone podaj a
1, q, wzór na S
n
16 cze 22:09
nie mam poojęcia: mam takie samo i policzyłam ze wzoru S
n = a
1*
1−qn1−q i nie wychodzi mi to co po prawe
stronie tylko podobne
16 cze 22:09
klaudyyyna: nie, bo tam mi się zrobiła literówka i ma być 32 − 12*3−n, więc nie mogę tego
odjąć
a więc:
a1 = 1
q = 13
wzór podano wyżej
16 cze 22:12
sushi_ gg6397228:
więc podstawiamy i mamy ....
16 cze 22:14
klaudyyyna: no właśnie nie, bo nie wychodzi tak samo jak po prawej stronie, brakuje niektórych elementów, a
sprawdzałam rachunki i są one dobrze wykonane
16 cze 22:16
klaudyyyna: poza tym za n nic nie podstawiamy ?
16 cze 22:16
sushi_ gg6397228:
szybkie sprawdzenie
n=2
| | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | | 27 | | 1 | | 13 | |
P= |
| − |
| *3−2= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2*9 | | 18 | | 18 | | 9 | |
wzór do bani
16 cze 22:19
klaudyyyna: wyszło mi 1−3−n*32
16 cze 22:20
sushi_ gg6397228:
jak sie mecz oglada to sie gubi
czyli jest ok
16 cze 22:20
klaudyyyna: czyli z jakiego mam skorzystać jak jest tylko jeden wzór na sumę w ciągu geometrycznym ?
16 cze 22:21
klaudyyyna: aha ok
16 cze 22:21
sushi_ gg6397228:
podstaw do wzoru po lewej stornie na sume
16 cze 22:21
klaudyyyna: to dlaczego mi nie wyszło ?
16 cze 22:21
klaudyyyna: no to podstawiłam i sprawdź gdzie mam błąd:
Sn = 1* 1−3−n * 32
16 cze 22:22
sushi_ gg6397228:
bo ile jest wyrazów ? na pewno nie "n"
16 cze 22:23
klaudyyyna: nie robiłam nic wcześniej od razu tak zapisałam bo 1−1/3 to 2/3, a jak dzielę tzn że mnożę
przez odwrotnośc. a (1/3)n to jest inaczej 3−n
16 cze 22:24
klaudyyyna: no to ile ?
16 cze 22:24
klaudyyyna: ja nie wiem jak to policzyc
16 cze 22:24
sushi_ gg6397228:
a nawiasy, to poszły się ....
16 cze 22:24
klaudyyyna: ale o co ci chodzi ?
16 cze 22:26
sushi_ gg6397228:
n=0 −−−>1
więc mamy "n+1" wyrazów
16 cze 22:26
klaudyyyna: ok thx
16 cze 22:28
sushi_ gg6397228:
| | 3 | |
1* 1−3−n * |
| o to chodzi |
| | 2 | |
ale, że mamy "n+1" wyrazów
| | 3 | | 3 | | 1 | |
L= 1* (1−3−n−1 )* |
| = |
| − |
| * 3−n=P |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
16 cze 22:28