ciagi arytmetyczne
matiii: Mam do obliczenia a12 i r, majac S12=120 i a1=4. Nie moge pokonac tego zadania bo a12 wychodI
mi 6 ale jak sprawdzam z tym S12 wychodzi mi 60. Pomocy
16 cze 21:24
sushi_ gg6397228:
najpierw zapisz wzór na sume
16 cze 21:27
matiii: To wiem, wychidzi mi ze a12 jest rowne 6, a r rowne 2/11 i wszystko fajnie jak dodam kazdy
wyraz po kolei to sie zgada ale jak sprawdzam jaka jest suma 12 to wychodzi mi 60 zamiast 120
16 cze 21:31
sushi_ gg6397228:
napisz ten wzór a nie filozofuj
16 cze 21:32
matiii: Sn=[(a1+a2)/2]*n
16 cze 21:34
sushi_ gg6397228:
nie ma takiego wzoru, stosuj ułamki − kreskę ułamkową
16 cze 21:35
matiii: Siedze na telefonie i to dosc starym nie mam jak zrobic tu kreski ulamkowej
16 cze 21:37
Mila:
120=(4+a
12)*6 /:6
20=4+a
12
a
12=16
Spr.
16 cze 21:39
matiii: Dzieki
16 cze 21:42
?:
| | 12 | | 1 | |
a12=16 a12−a1= 11r ⇒ r= |
| = 1 |
| |
| | 11 | | 11 | |
16 cze 21:43