A#5
Lukas:

Promień świetlny wysyłany z punktu A=(5,9) odbija się od osi OX w punkcie B=(2,0), a następnie
odbija się od osi OY. Znajdź równanie prostej, po której porusza się promień po odbiciu od osi
OY
hmm ?
16 cze 21:05
Mira:
Fizyka − kąt padania jest równy kątowi odbicia.
16 cze 21:07
Lukas:
Ale nie wiem jaki jest kąt padania

Jak to policzyć ?
16 cze 21:10
Mira:
Tu wykorzystujesz symetrię osiową,
Najpierw symetria AB względem prostej x=2, znajdujesz punkt przecięcia A'B' z osią OY, dalej
poradzisz sobie?
16 cze 21:16
sushi_ gg6397228:
masz dwa punkty to policz prosta y=ax+b i wiadomo, że a= tgα
16 cze 21:17
Fiodor:
16 cze 21:18
Fiodor:
Prostej się nie liczy, prostą się wyznacza, oblicza się współczynniki równania prostej.
Niektórzy maja kłopot z poprawnością językową.
16 cze 21:19
Lukas:
16 cze 21:21
Fiodor:
16 cze 21:28
Mira:
Pomyłka u mnie.
Zobacz u Fiodora , symetria względem prostej y=6.
16 cze 21:33
Mila:
16 cze 21:34
Lukas:
Czyli co najpierw trzeba zrobić w tym zadaniu ?
wsp.kierunkowy ?
16 cze 21:55
?:
aAB=tgα=3
AB: y= 3x−6 k∥ AB C(0,6) ∊k k: y=........
16 cze 21:58
Lukas:
Ale to mam ten odcinek CB a ja potrzebuję Ccoś tam ?
16 cze 22:00
Fiodor:
Najpierw trzeba wyznaczyć równanie prostej zawierającej punkty B i C mając dane
współrzędne punktu B i tgα, potem współrzędne punktu C i na końcu równanie szukanej
prostej
16 cze 22:01
Lukas:
Dziękuję, to zadanie jakieś pokrętne...
16 cze 22:07