matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka podwojna
bober:
x
∬D
dx dy
x
2
+y
2
Prosze wyznaczyc calke podwojna po obszarze D ograniczony parabola 2y=x
2
i prosta y=x
16 cze 20:53
Krzysiek:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=y%3Dx%5E2%2F2%2C%20y%3Dx&t=crmtb01
określ granice całkowania z rysunku albo wylicz porównując krzywe
16 cze 20:57
Godzio:
x
2
y =
2
y = x
x
∫
0
2
∫
x
2
/2
x
dy dx
x
2
+ y
2
16 cze 20:59