Rozwiąż nierówność
KC: Rozwiąż nierówność
(x+5)2+(3x−8)2−(5x+2)2≤10
16 cze 20:43
Radek: W czym problem? Wzory skróconego mnożenia i redukcja
16 cze 20:45
KC: Ostatnio jak miałem takie zadanie to mówili, że nie trzeba wzorów skróconego

I w tym właśnie
problem, że nie wiem jak użyć tych wzorów skróconego...
16 cze 20:48
Mira:
(x+5)2=x2+10x+25
(3x−8)2=9x2−48x+64
(5x+2)2=25x2+20x+4
Teraz podstaw i rozwiązuj, nie zapomnij ,że ostatnie wyrażenie masz odjąć.
16 cze 21:00
KC: 
nie rozumiem ... skąd 10x? 48x 20x ?
16 cze 22:09
sushi_ gg6397228:
nie umiesz wzorów, to mnóż (x+5)*(x+5)=.. każdy z każdym
16 cze 22:11
Mila:
(a+b)2=a2+2*a*b+b2
(x+5)2=x2+2*x*5+52=x2+10x+25
16 cze 22:14