Trygonometria, funkcje trygonometryczne
Aur: Funkcje trygonomertryczne w układzie współrzędnych
Aur: Oblicz pole trójkata ograniczonego osiami układu współrzędnych oraz prostą tworzącą z
osią x
kąt α taki, żę tgα = √3, i przechodzącą przez punkt A = (−2,3).
Jakoś tego nie widzę.
obliczyłem b, ale w sumie to nawet nie wiem czy idę w dobrą stronę.
16 cze 20:18
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony ?
16 cze 20:23
sushi_ gg6397228:
wzór na prostą zapisany ?
16 cze 20:23
Aur: nie mam rysunku, wzór :
y = √3x + 3 − 2√3
16 cze 20:26
sushi_ gg6397228:
jest zły
podstaw za "x" "−2" i nie wyjdzie y=3
16 cze 20:27
Mira:

y=ax+b równanie kierunkowe prostej
a=tgα⇔
k: y=
√3x+b i A = (−2,3)∊k⇔
3=−2
√3+b
b=3+2
√3
k: y=
√3x+3+2
√3
B=3+2
√3
Miejsce zerowe:
√3x+3+2
√3=0⇔
√3x=−2
√3−3 /*
√3
3x=−2*3−3
√3 /:3
x=−2−
√3
C=(−2−
√3,0)
====================
dokoncz
16 cze 20:28
Aur: Mira, B Ci dobrze wyszło? Tam nie powinny być inne znaki?
16 cze 20:33
Eta:
16 cze 20:36
Mira:
spr.
y=√3x+3+2√3
x=−2
y=√3*(−2)+3+2√3=3
prosta przechodzi przez punkt (−2,3)
Sprawdź Twój wzór.
16 cze 20:53